Drents Landschap denkt na over toekomst bosgebied Drouwenerzand

Op pad met de boswachter.

Jantinus Dokter is Rayonbeheerder Drenthe Noord-Hunzedal van Stichting het Drentse Landschap en is als boswachter o.a. verantwoordelijk voor natuurgebied Drouwenerzand. Hij ziet al een aantal jaren de kwaliteit van het bos achteruit gaan. Niet vreemd als je weet dat er al zo’n twintig jaar geen onderhoud meer is gepleegd.

Onderhoud, het kappen van bomen, allemaal kreten die snel onrust onder omwonenden kan veroorzaken en daarom besloot Jantinus om met geïnteresseerden wandelingen door het gebied te houden. Onderweg kon iedereen vragen stellen en op deze manier hoopt het Drents Landschap wat meer begrip voor eventuele houtkap in het gebied te krijgen.

Voor regelmatige wandelaars was het nieuws van noodzakelijk onderhoud en de mogelijk kap van bomen geen verrassing. Ook tijdens de rondgang door het Drouwenerzand bos werd al snel duidelijk dat er veel ‘dood hout’ te vinden is. Ook werd zichtbaar dat het gebied met stuifzand steeds verder in oostelijke richting opschuift. De verhouding bos en zand is nu nog ongeveer in evenwicht maar in de toekomst geldt ook in dit deel van de natuur dat de sterkste uiteindelijk gaat winnen.

Jantinus Dokter geeft tekst en uitleg.

De letterzetter, de horrorkever die flink huishoudt in de Drentse bossen, heeft ook in onze omgeving veel fijnsparren aangetast. De droogte van de laatste jaren is één van de belangrijkste oorzaken voor de opmars van deze kleine kever. Ook de gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Het bos bij Drouwen oogt op het eerste gezicht op veel plekken dor, droog en vooral dood.

Jantinus Dokter ziet het meteen als de letterzetter weer ergens heeft toegeslagen. Het geoefende oog van de boswachter ziet de kleine gaatjes die de beestjes in een boom hebben gemaakt om hun eitjes onder het schors van een boom te leggen. Onder sommige bomen ligt zelfs wat zaagsel. Op het oog zijn veel fijnsparren nog gezond. Van onderen zijn ze weliswaar kaal, maar in hun kruinen zitten nog volop naalden. De stammen ogen robuust. Maar Dokter weet dat bomen ten dode zijn opgeschreven als de letterzetter eenmaal heeft toegeslagen.

Dokter op zoek naar de Letterzetter.

Kappen voor de veiligheid is dan de enige optie. Door de beplanting van het bos gevarieerder te maken voorkom je dat de kever zich snel kan verspreiden van spar naar spar. De verjonging met berken, douglassparren en hulst zet al in. Om het bos bij Drouwen weer toekomst te geven zal er hier en daar dus mogelijk gekapt gaan worden. In de delen met eiken en larix moet letterlijk wat meer lucht gecreëerd worden. Dunnen noemt de boswachter het zelf. Daarbij moet gedacht worden aan een smalle strook achter camping ‘De Berken’ en aan een perceel douglassparren aan de kant van de Markeweg in Drouwen. Het Drents Landschap zal voor het kappen nooit gebruik maken van zwaar materieel omdat daarmee teveel schade aan de natuur wordt aangericht.

Voor de verschillende informatieve wandelingen door het natuurgebied was veel belangstelling. Het onderwerp leeft kortom bij de bewoners van deze regio. Dokter gebruikt alle vragen en reacties voor een uitgebreide interne evaluatie. Daarna zal het Drents Landschap een eventueel plan van aanpak wereldkundig gaan maken. Dat zal ergens in de loop van dit najaar zijn. De aanpak van het Drouwenerzand staat zeker nog niet voor 2021 op de agenda. Heeft u nog aanvullende vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met Jantinus Dokter: j.dokter@drentslandschap.nl  

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...