Verhalenavond Drouwen tijdens de oorlog op vrijdagavond 12 april a.s.

De werkgroep ‘Bevrijding Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen’ nodigt u opnieuw uit voor een avond vol verhalen uit de oorlogsjaren. Luister in de aanloop naar de verschillende activiteiten volgend jaar in het kader van 80 jaar bevrijding niet alleen naar persoonlijke verhalen van dorpsgenoten en ooggetuigen maar praat ook gewoon mee.

Op de bevrijdingsdag van Drouwen (12 april 1945) wordt er nu 79 jaar later o.a. gesproken over het feit dat de bevrijding op heel veel plekken nooit is gevierd. Er werd zelfs in de jaren daarna bijna nooit meer over gesproken, laat staan gevlagd.Drs. Alie Noorlag uit Vlagtwedde schreef verschillende boeken over de oorlog waaronder ‘een leven lang gezwegen’ met getuigenissen van NSB-ers en hun familie. Zij studeerde Communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan de Gedenkstätte Esterwegen, die aan de vijftien Emslandkampen en hun slachtoffers herinnert. Noorlag wil de stilte die er over dit beladen onderwerp heerst graag doorbreken en hoopt dat haar boek mag bijdragen aan het loslaten van zwart-wit denken.

Geertje Hadderingh-Scholtmeijer uit Gasselte groeide tijdens de oorlog op als  mondige boerendochter uit Bronneger en is ook nu nog uitgesproken als het gaat om het oorlogsverleden van onze dorpen. Een andere tafelgast is Frederik Dillingh uit Drouwen. Hij woonde tijdens de oorlogsjaren in Bronneger en net als Geertje kan hij dus nog het echte verhaal van de bevrijding vertellen. Ook stond hij als jonge jongen naast het Duitse vliegtuig dat op 1 januari 1945 brandend over zijn hoofd scheerde en vlak bij zijn ouderlijk huis in Bronneger een fatale noodlanding maakte.

Yannic Wethly is algemeen bestuurslid van de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe. Hun doel is om de vliegtuigcrashes en de luchtoorlog boven Drenthe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en de resultaten daarvan te documenteren en te presenteren. Op dit moment brengt de stichting de vliegtuigcrashes in onze gemeente in kaart. Met hopelijk als zichtbaar resultaat op de plek van de crashes in de nabije toekomst de plaatsing van een herdenkingspaneel. Harrie Koning uit Stadskanaal is van beroep schilder maar heeft een passie voor het zoeken naar vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Je zou hem ‘detector-archeoloog’ kunnen noemen. Hij deed de laatste jaren in ons gebied verschillende bodemvondsten waarvan hij er ook een aantal aan het publiek zal tonen.

De Verhalenavond in het Dorpshuis Meester Hekman Hoes begint vrijdag 12 april om 20.00, de zaal gaat open om 19.30 uur en de toegang is gratis. Zeker gezien de enorme belangstelling voor een eerdere Verhalenavond in 2020 graag wel even van te vorenaanmelden via: bevrijdingdrouwen@gmail.com. Vol is vol! De verhalenavond is slechts een voorbode van de activiteiten die de werkgroep volgend jaar hoopt te organiseren in het kader van ‘80 jaar bevrijding’. Corona maakte in 2020 een abrupt einde aan alle plannen voor ’75 jaar bevrijding’ maar de draaiboeken liggen nu klaar voor april 2025.

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...