Dorps-ommetje Bronneger

© OpenStreetMap contributors

Startpunt

Omschrijving

De route vanuit Bronneger is er een die erg wisselvallig een stukje bos, langs het water, over bruggetjes, over een verharde weg met uitzicht op de heuvels van de Hondsrug en langs het Kanaal Buinen-Schoonoord. Kortom, volop veelzijdigheid en een must voor elke wandelaar die in Bronneger of in de buurt van Bronneger woont of er met vakantie is. Bronneger, een stip op de kaart, maar wél een stip die met stip omhoogschiet als straks meer mensen de wandeling hebben gelopen. De oh’s en ah’s zullen dan volgen en menig recensie moet wel een dikke voldoende halen. Zonder gekheid: dit is een parel van een route. 

Tot de bult richting Drouwen

Met mooi weer is het natuurlijk het meest ideaal om de route te lopen. Zeker met het oog op het stuk langs het kanaal. Hoe mooi dat gedeelte ook is, het is er vaak vrij nat en vooral in de maanden waarin de beruchte ‘r’ in de maand zit zijn goede, waterdichte schoenen – daar is ie weer – een must. Verder is de route op eigenlijk elke schoensoort te lopen. Beginnend bij het bruggetje over het Kanaal Buinen-Schoonoord – ofwel De Oude Spoorbrug – is het meteen al een juweeltje. Richting een zandpad dat omgeven is door bomen bereikt u het dorp Bronneger. Aan het einde van het pad is het linksaf en ziet u het reliëf van de Hondsrug; een weg schiet omhoog naar het prachtige dorp Drouwen. Een relatief klein stijgingspercentage, maar wél een bult die er uitspringt. Menig wielrenner moet hier even aanzetten als ze hier op een zondagochtend met een groep omhooggaan.


Die mooie bult gaan we niet op, nee we gaan linksaf door Bronneger. Hier woont dichter Gerard Nijenhuis en even verderop zit zelfs een echte brouwerij: Bronneger Bier. Het is schuin tegenover Manege De Rietweg. Even verderop gaat u linksaf over een zandpad dat een bocht naar rechts maakt. Ook dit pad is omgeven door bomen. Een oase van rust hier en als de zon schijnt is het hier goed toeven, want veel schaduw. Aan uw rechterhand ziet u de dorpskom van Bronneger waar paarden staan te genieten. Dit pad loopt u helemaal uit en vervolgt de stenen weg richting Borger. Aan de linkerkant ziet u het Kanaal Buinen-Schoonoord weer. Daar loopt u straks langs. Eerst gaat het parallel richting Borger. Het is vrijwel zeker dat u tijdens uw wandeling veel fietsers tegenkomt. Vrijwel elke Drent zegt ‘moi’ en dus voelt u zich lekker op uw gemak als u de afslag naar links bereikt. 

Even verderop dus linksaf tot een brug. Daar is het linksaf langs het Kanaal Buinen-Schoonoord tot een ander bruggetje. Bij de brug waar u links gaat is het genieten geblazen. U ziet Borger, de glooiingen en kunt er nog heerlijk zitten ook. Even een gratis tipje: u kunt ook voordat u het stenen pad verlaat rechtdoor lopen. U komt dan in Borger. Niet schrikken van twee grote mammoeten die er in het kader van het even verderop gelegen Hunebedcentrum staan. Daar is ook nog het grootste hunebed van Nederland gelegen. En in en bij het Hunebedcentrum is van alles over heel lang geleden te zien en te vertellen. De keuze is aan u.

Langs het Kanaal op Bronneger aan

U loopt dus sowieso langs het water en geniet van het grasveld en het zicht op het water. Links ziet u Bronneger en rechts Buinen. Al genietend vervolgt u de weg tot het bruggetje waarnaast een huis is gelegen. Ja, er zijn minder mooie plekken om te wonen. Volop informatie daar over de watermolen van Bronneger die er ooit dienstdeed. Ja, Bronneger was heel rijk en er liep ook nog een treinverbinding. De oude spoordijk is nog te zien. Als u het bruggetje over gaat en u loopt rechtdoor dan bent u bijna weer bij het beginpunt. Waar u de weg naar rechts vervolgt is het aan uw linkerkant erg goed toeven. Vaak zitten er wel vissers of mensen die een boekje lezen of een puzzel uit een puzzelboekje proberen op te lossen of er ‘zo even zitten’. Prachtig is het water daar met gras ernaast en ook bomen die voor een mooie afwisseling zorgen. U loopt vervolgens even door en komt weer bij het beginpunt.

Omschrijving door Gerry Grave

Volg bovenstaande logo en de richting van het pijltje.

Andere dorps-ommetjes