Dorps-ommetje Drouwen

© OpenStreetMap contributors

Startpunt

Omschrijving

De wandelroute vanuit Drouwen is er een waarover u op een zondagmiddag als u visite heeft uw gasten vertelt. Dat kan niet anders. Zó mooi is de route en vol verrassingen. Althans, dat laatste geldt voor diegenen die hier niet bekend zijn. Een inwoner van Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen kent hoogstwaarschijnlijk elke passage van de route over ongeveer zeven kilometer. Het is voor hen echter niet minder leuk om hem te lopen. Sterker nog: menigeen deed het al en kan verhalen over waar de route langskomt en wat er te zien is. Ook al weten ze het van eerder doorkomsten aldaar. Hoe dan ook blijft het leuk. Ook voor hen, want elk jaargetijde heeft iets; of u er nu bij zomerdag langsloopt, in de herfst, de winter of eventueel de lente, het maakt niet uit: volop wandelplezier en genoeg te zien. Van hunebedden tot bos en van zicht op Drouwen vanuit Bronneger tot spelende kinderen in Attractiepark Drouwenerzand. Ja, de route is heel divers en ook prima met de twee andere dorpswandelingen te combineren. Het epicentrum van de juiste verbinding is in Bronneger. Van daaruit zijn alle drie wandelingen heel goed te combineren.

U zou de route vanuit Drouwen kunnen veranderen in ‘de route vanuit Bronneger, maar ik begin hem in Bronneger’. Het maakt niet uit, want u bent wellicht een beetje fantasierijk en wilt het anders doen dan een ander. Waarom niet? U loopt overal langs en dus ook langs het beginpunt van de route dat bij Eetcafé-Kegelcentrum Alinghoek in Drouwen is. Een bordje tegenover het horecapand geeft het ook aan en als u het niet kunt vinden dan ziet u de midgetgolf- of minigolfbaan wel. Daarnaast staat dat u bij het startpunt van de route vanuit Drouwen bent. Meteen het bos in. Wat zult u blij zijn. Drouwen staat er toch bekend om? Mede, want Drouwen heeft zoveel meer. U zult dat straks lezen én zien! U begint met lopen, ook al heeft u dat al vanuit uw huis of auto gedaan en gaat het bos dus in en kuiert meteen naar links. Langs de bosrand. Met een beetje geluk gluren de paarden naar u om in paardentaal te zeggen ‘wees welkom hier’ en ‘wij genieten ook hoor’. U ziet enkele woningen aan uw linkerhand en dus mogelijk de paarden en dus een weiland. U blijft langs de bosrand lopen en ziet ook paarse paaltjes van een andere – heel leuke – wandelroute. Loop die ook maar eens. Dan ziet u nog meer van Drouwen: heide, zand en wellicht een adder (niet onder het gras). Op een gegeven moment ziet u een fietspad. Daar gaat u naar links. Voor u hoort en ziet u spelende kinderen in Attractiepark Drouwenerzand en ook Robin Hood Ribhouse. U zou er al kunnen pauzeren voor appeltaart met koffie of wat anders. Niet duur, erg lekker en niet alleen dé bodem voor toerende wielrenners op zondagochtend, maar ook voor de wandelaar op een dinsdagse oktoberdag. Ondergetekende liep hem toen. Geen kip kwam ie al wandelend op de route tegen, wél dorpelingen en later een oud-leraar van Edwin van der Sar. Tja, de wereld is klein, ook in Bronneger. 

U blijft het fietspad volgen en gaat op een gegeven moment rechts. Dat is na enkele honderden meters. Hotel Drouwen vindt u aan uw linkerhand en u loopt de Steenhopenweg op. Niet te ver, anders komt u bij Queens Grass en dat is te ver. Of u moet al net als Ajax in de jaren negentig een grasmat willen. Doorlopen tot u hunebedden ziet. Aan de linkerkant wel te verstaan. Daar gaat u links nadat u van deze stokoude stenen heeft genoten. U gaat door een klein stukje bos en nadert de Marelweg. Daar gaat u links. Rechts ziet u een mooi gelegen huis. Aan de Marelweg ziet u mogelijk ook twee Friese paarden. Ze grazen vast wel door en kijken onderwijl even wat u er doet. U passeert later de Borgerderstraat. Mensen uit deze streek zullen zeggen ‘pas, op dit is een ‘grote weg’. Ze bedoelen ermee dat het hier mogelijk iets drukker is dan een doorsnee dorpsweg. Een Westerling zegt ‘dit is een boerenweggetje’, want ze vinden het er rustig. Kijk toch maar uit. U weet maar nooit. 

Dan komt u in de dorpskom van Drouwen. De Hoofdstaat is waar u nu loopt. Heel even maar, want u gaat meteen rechts de Schoolstraat in en passeert OBS Ekkelhof en het dorpshuis en gaat rechts de Hoofdstraat in bij enkele huizen langs. Links ziet u een stukje van de weg afgelegen woonboerderij met een brinkje ervoor. U kunt er even pauzeren en gaat daarna de Kerkweg in. Doorlopen tot een zandpad naar links. Dan ziet u meerdere hunebedden. Drouwen heeft er een aantal. Vijf hunebedden ziet u hier maar liefst. Dat zag ook een gepensioneerd echtpaar uit Rijnsburg. Ze waren met vakantie in Ees en kwamen oorspronkelijk uit Voorhout. De man was oud-leraar van oud-keeper Edwin van der Sar. Dat u het even weet. Ze genoten van de rust alhier en verbaasden zich erover dat er zoveel hunebedden zijn en dat alles hier zo goed staat aangegeven. Het geldt zeker ook voor de Dorpswandeling Drouwen. 

U loopt de hunebedden voorbij en loopt via een zandpad naar de Borgerderstraat en passeert het plaatsnaambord van Bronneger. Daar gaat u linksaf de Molenweg in. Dan komt u weer in Drouwen. U ziet hier de mooie glooiingen van de Hondsrug. Op een gegeven moment ziet u een heel mooie brink en gaat u links de Hoofdstraat in. Doorlopen tot weer een brink en de Alinghoek in. Links ziet u Versteend Leven waar u – hoe kan het ook anders – oude stenen en meer uit een ver verleden kunt zien en kopen. Bezoek ook nog het Natuur Parkje Alinghoek. De picknick bank staat daar voor u klaar. Daarna gaat u de Dikmeerweg in en komt u op een zandpad dat achter Camping Alinghoek langsgaat. Zin in koffie en weer appelgebak of toch wat anders? Bij Eetcafé-Kegelcentrum Alinghoek hebben ze van alles en u kunt er heerlijk zitten.

Omschrijving door Gerry Grave

Volg bovenstaande logo en de richting van het pijltje.

Andere dorps-ommetjes