Dorps-ommetje Bronnegerveen

© OpenStreetMap contributors

Startpunt

Omschrijving

De route vanuit Bronnegerveen is er een die op het eerste ogenblik aandoet als ‘kaal’, ‘wijds’, ‘kil’ en de vraag of het wel leuk is bovendien, maar als de route is gelopen dan durf je niet eens meer aan deze woorden te denken. De reden is heel simpel: genieten pur sang van rust, ruimte, vriendelijke mensen op tractoren, op de fiets, te voet of die bij een van de weinige huizen aldaar aan het werk zijn. Niemand is er gestrest of gehaast, want wie in het dorp van ruim tachtig inwoners woont is er naartoe gegaan om juist te onthaasten. Het is aan alles te zien en je waant je heel even in 1991 toen het er al net zo uitzag. Nee, de route vanuit Bronnegerveen is allesbehalve saai. Integendeel: genoeg te zien en ondanks de lange wegen het genieten meer dan waard.

Wij als inwoners van Borger-Odoorn en van een van dorpen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen weten natuurlijk hoe we er moeten komen en waar de Dorpsstraat is en als we nummer 20 van die straat moeten zoeken dan zijn we er zo. Op de hoek met de Drouwenerstraat staat de woning van de familie Van Grevenbroek. Aad van Grevenbroek is zelf jarenlang fervent wandelaar geweest en zet zich er nog altijd voor in. Zo ook voor deze wandelroute en de twee anderen van Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen waar hij bestuurslid van is. Van Grevenbroek moest een antwoord vinden op de vraag waar de wandelaars van de route van Bronnegerveen hun auto kunnen neerzetten. De oplossing was er zo: voor zijn woning in de berm. Plek genoeg immers en geen haan die ernaar kraait als er een auto staat. Het zicht van de familie wordt niet bedorven en niemand heeft er last van. Toen dat was geregeld en de route al klaar was konden de paaltjes waar nodig in de grond worden geslagen en de routebordjes eraan worden bevestigd. Men moet immers wél weten waar ze langs moeten.

De route is heel simpel te volgen, want elk paaltje staat er nog en de routebordjes net zo. Daar wordt elke dag op gecontroleerd en dat is maar goed ook, anders zou u een deel van de route missen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Vanaf het startpunt loopt u – uiteraard aan de linkerkant van de weg – de Dorpsstraat in. Eerst ziet u weilanden en bomen en kijkt u links richting Drouwenerveen en rechts ziet u Drouwen en Bronneger. Het zand dus en dus de Hondsrug. Feitelijk begeeft u zich op gebied waar het veen bijna op het zand ligt en andersom. Op een gegeven moment ziet u enkele huizen en ademt het hier rust. Op de splitsing rechtsaf en als u dan naar links kijkt ziet u het Kanaal Buinen-Schoonoord. Schitterend om te zien en het lijkt meer op een beek dan een kanaal. Apart en uniek om dit te beleven. Als u geluk heeft ziet u een paard en een pony staan. Ze genieten net als u van de rust, de ruimte en hopelijk mooi weer. De dieren nodigen uit om een foto van te maken en protesteren geen moment als u dat doet. Even verder gaat u links langs het gelijknamige water tot de prachtige ophaalbrug van Bronneger. Niet vergeten kiekjes te maken. Als u hier even rechtdoor loopt komt u op het startpunt van de route van Bronneger uit.

U gaat over de brug nadat u het zandpad met naastgelegen fietspad heeft kunnen bewandelen. Dan gaat u rechtdoor langs een mooie boerderij. Inmiddels gaat u de wijdse vlakte weer in en loopt u op de Weermaadsdijk. U komt eerst niets tegen tot u een voorkant van een voormalige woning ziet. Die staat verscholen achter de bomen met mais ervoor groeiend. Niet denken dat dit men hier te beroerd is dit op te ruimen, want het is een bewuste keuze de voorkant van het voormalige pand te laten staan. Hier maakt denk ik iedereen wel een foto van, want kan wel eens dé trekpleister van deze route worden en misschien wel van alle drie. 

U bent inmiddels al op het laatste deel van de route beland. De weg gaat nadat u bij enkele huizen langsloopt met een knik naar links. Daar staat nog één woning aan deze heel lange weg, maar wat is het er mooi met rechts Drouwenerveen en links de Hondsrug. Het is hier dusdanig rustig dat u hier wel zou willen pauzeren en wilt genieten van de weidse stilte voor zover u dat al niet deed. U gaat hier gewoon mee door tot u op een drukkere weg komt: de Drouwenerstraat. Linksaf en voor een boerderij langs en weer links. En dan ziet u uw heilige koe staan en denkt u ‘nog een rondje’? Verrassend Bronnegerveen nodigde uit tot het maken van een extra rondje. Wedden dat er mensen zijn die het doen? Tegenwoordig zeggen ze ‘omdat het kan’. Maar u kunt dus ook verbinding maken met de route in Bronneger. Wat een dag zult u dan beleven!

Omschrijving door Gerry Grave

Volg bovenstaande logo en de richting van het pijltje.

Andere dorps-ommetjes