Drouwen heeft nu mooiste schoolplein van Drenthe

Wethouder Jeroen Hartsuiker en menner Joris Wouda verrichtten de opening.

Vrijdagochtend is het vernieuwde ‘groene plein’ van OBS Ekkelhof in Drouwen officieel geopend. Oud-leerling van de school en tegenwoordig topsporter Joris Wouda (internationaal wedstrijdmenner met vierspan) uit Drouwen knipte samen met wethouder Jeroen Hartsuiker van de gemeente Borger-Odoorn een lint door.

Daarna mochten de kinderen, genodigden en sponsoren het prachtige eindresultaat van een drie jaar lopend project bewonderen dat ooit is ontstaan op initiatief van de ouderraad en de leerkrachten. Belangrijkste drijfveer was om meer oog te hebben voor ‘n groene omgeving, een gezonde leefstijl en gezonde speelplaats die uitdaagt tot bewegen, Daarnaast bleek er veel behoefte te zijn onder ouders en schoolteam om veel lesactiviteiten in de buitenlucht te kunnen aanbieden.

De kinderen voeren de Koningsdans op.

De ouderraad van de Ekkelhof is zo’n drie jaar geleden begonnen met het aanvragen van subsidies, het werven van sponsoren en uitwerken van plannen en tekeningen in samenwerking met hoveniersbedrijf Everts uit Gasselternijveen. Het resultaat mag er zijn en schoolleider Martine Stulp sprak tijdens de opening terecht over misschien wel ‘t mooiste schoolplein van Drenthe.

Met dank aan de gemeente Borger-Odoorn, die voor een stevig financieel fundament zorgde en de sponsoring van verschillende lokale bedrijven kon er in 2023 begonnen worden met de aanleg. Nieuwe onderdelen van het groene plein zijn: het creëren van natuurlijke schaduw d.m.v. nieuw aangeplante catalpa’s oftewel trompetterbomen rondom zandbak en speeltoestellen, een amfitheater voor lessen en uitvoeringen, een grote schommel (door de kinderen zelf betaald uit de opbrengsten van een sponsorloop), borders met vruchtdragende planten (bessenstruiken en fruitbomen), een kleine moestuin en een avontuurlijke tunnel van wilgentenen. De gemeente zorgde daarnaast nog voor een drinkwatertappunt.

De spannende nieuwe tunnel die nog helemaal groen moet worden.

De Rabobank bood een cheque van liefst 10.000 euro aan. Daarmee is de begroting nu helemaal gedekt. De kinderen mogen hun nieuwe plein de komende tijd ook proberen zelf te onderhouden. Daarvoor bood Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen een set tuingereedschap aan. Het is de bedoeling dat b.v. tijdens schoolpauzes de (kinder)handen flink uit de mouwen worden gestoken. Na de officiële opening en een gezamenlijk ontbijt was het trouwens ook al flink zweten geblazen want de hele ochtend was het tijd voor sportieve activiteiten in het kader van de Koningsspelen.

Beeld van de Koningsspelen op het nieuwe plein.

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...