Voor de veertigste maal neutieschiet’n in Drouwen

Eieren zoeken, naar de meubelboulevard, kijken bij een paasvuur of gewoon eens lekker uitslapen: zo brengen veel mensen Pasen door. Maar misschien is de oudste traditie in het Noorden wel het ‘neutieschiet’n’. In onze dorpen is het al meer dan veertig jaar een begrip!

Voor iedereen die voor de eerste keer komt kijken en geen kennis van dit spel bezit is het even raak kijken als het niet gaat om een ‘neutie schenken’ maar dat in werkelijkheid een grote groep mensen met elkaar een rij walnoten van een lijn met nummertjes proberen te rollen. Bedoeling is om de achterste noten te raken. Wie dat lukt schiet ‘dik’. Wie midden in de rij trefzeker is, en daarbij de allerlaatste noot niet raakt, schiet ‘dun’.

Tieme Hadders brengst de wedstrijdbaan in gereedheid.

Waar vroeger de deuren nog weleens op slot gingen omdat er om flinke bedragen geschoten werd, gaat het tegenwoordig vooral om de gezelligheid. In plaats centen per afgegooide noot, verzamel je punten. Aan het einde van het spel wint degene met de hoogste score. Tieme Harders is ‘recordmeister’ van Drouwen. Hij heeft de eerste de allereerste editie nog meegemaakt. “Dat was in 1981. Direct werd er voor gekozen het spel binnen te spelen en ook vanaf het begin kon jong en oud meedoen”, begint Tieme, “Door Corona hebben we twee jaar moeten overslaan maar we gaan nu op Eerste Paasdag eindelijk de veertigste editie meemaken. En natuurlijk doe ik weer mee!”

Tieme Hadders is als beheerder van de wedstrijdlocatie, dorpshuis Meester Hekman Hoes, ook al jaren de kartrekker van het evenement. Want hoe moeten we het eigenlijk noemen? “Het is in eerste instantie een traditioneel spel maar in de praktijk is het natuurlijk ook een soort van jaarlijkse reünie. De meeste deelnemers komen al jaren. Zelfs als men verhuist is komen ze voor ‘t neutieschiet’n’ gewoon weer terug naar Drouwen!”, aldus een enthousiaste Hadders. Het belooft een harde strijd te worden want vele oud-winnaars van de wisselbeker hebben reeds hun komst aangekondigd.

De wedstrijdwalnoten……

Tieme Hadders: “Je kan ook gewoon komen kijken en de anderen aanmoedigen natuurlijk. Bij deze de oproep aan de alle inwoners van Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen om zondag 17 april naar ’t Dorpshuis te komen. Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is er een aparte wedstrijdbaan aanwezig dus deze traditie is echt geschikt voor jong en oud. De laatste jaren doet er een vaste kern van zo’n dertig personen mee. In totaal schommelt het aantal al jaren rond de vijftig. Het zou wat zijn als we het absolute record van 100 deelnemers, inclusief jeugd, tijdens deze editie gaan verbreken. ”  

De inloop is vanaf 13.00 uur en spel zelf begint om 13.30 uur. Dus wees op tijd!  Naast de wisselbeker wordt er  weer gestreden om mooie prijzen. De bijdrage in de kosten bedragen € 2,50 per volwassene (kinderen € 1,–). Wie wordt één van de opvolgers van Harrie Kamphuis uit Bronnegerveen, de winnaar van de eerste editie in 1981? “Harrie is inmiddels verhuist maar ik verwacht hem er gewoon bij hoor a.s. zondag”, knipoogt Tieme, “Ik kan extra van genieten van pittige tegenstanders”.

Hiet moet het Eerste Paasdag allemaal gaan gebeuren.

Ook als je niet eerder kennis hebt gemaakt met deze mooie traditie nodigt de organisatie iedereen (ook nieuwe inwoners!) van harte uit om deel te nemen. De sfeer in het Meester Hekman Hoes is altijd gemoedelijk en de spelregels zijn snel te begrijpen. Daarnaast doet Tieme Hadders een beroep op alle oud-deelnemers om aan dit 40-jarig jubileum mee te doen. Na de finale van deze editie staat er namelijk nog een ‘kampioenen-barrage’ op het programma. Tijdens deze bonusronde zal Tieme natuurlijk ook zelf opnieuw voor de overwinning willen gaan. “Nee, ik heb niet extra geoefend hoor. Speciaal voor de foto’s moest ik alleen ‘net alsof’ doen!”

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...