Plandelen iets voor jou?

Soms kun je het nuttige prima met het aangename combineren, zoals bij vrijwillig afval rapen. Je maakt een mooie wandeling én je doet iets voor het milieu.

Steeds meer vrijwillige afvalrapers actief

Ook in onze mooie omgeving wordt steeds meer gewandeld. Jammer dat er ook in onze dorpen steeds meer zwerfafval te vinden is. In beweging zijn en tegelijk zwerfafval rapen: plandelen is hip! Het recept is heel simpel: je neemt een prikker en een vuilniszak mee tijdens je wandeling en prikt zoveel mogelijk afval uit de berm of het bos. Dorpsbelangen wil in eerste instantie niemand op kosten jagen die na afloop thuis met een zak zwerfafval zijn eigen grijze container moet vullen. In dit geval wordt er ingezet op gratis af te voeren PMD afval. Plastic in alle soorten en maten die kosteloos in de eigen oranje container gegooid kan worden. Mocht de container vol raken kan er via de gemeentelijk afvalcoach een extra leging plaatsvinden.

Waarom zwerfafval oprapen?

Plastic afval is misschien nog wel het ergste: dit vergaat nooit meer. We kennen allemaal de beelden van de plastic soep. Via het strand en de rivieren komt zwerfafval in zee terecht. Ook afval dat in andere natuurgebieden blijft liggen, is schadelijk. Plastic dat in de natuur zwerft, valt vroeg of laat uit elkaar in stukjes die zo klein zijn dat ze niet zichtbaar zijn voort het blote oog. De gevolgen van deze microplastics zijn nog niet helemaal duidelijk. Maar één ding is zeker: het is niet goed voor mens en milieu als deze micro- en nanoplastics terechtkomen in de natuur en in ons (grond)water. Help het milieu als vrijwillige wandelaar een handje door te plandelen.

Dorpsbelangen zoekt planderaars!

  1. Aanmelden kan via mail: dorpsbelangen-dbb.nl
  2. Iedere vrijwilligers ontvangt materiaal (in bruikleen) om te kunnen plandelen.
  3. Je zamelt alleen plastic, blik en drinkkartons in.
  4. Na de wandeling werp je de opbrengst in je eigen PMD (oranje) container.

Mocht in de praktijk blijken dat er toch ook veel ‘grijs’ afval blijft liggen dan kan daar met dezelfde afvalcoach een afspraak over gemaakt worden. Geef je nu op als je wilt helpen. Dorpsbelangen DBB rekent op je!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...