Kom kunst kijken


Dit weekend van 9 en 10 oktober vindt op diverse locaties en 12 verschillende dorpskernen de Kunstroute van Kunstkollektief Borger-Odoorn plaats.

Kunstenares Henny Kuiper in actie in haar eigen atelier in Drouwen.

Iedereen is welkom in meer dan 30 ateliers of expositieruimtes van evenzoveel kunstenaars om hun werk te bewonderen. Natuurlijk mag je de kunstenaar vragen stellen over werkwijze, techniek en motivatie. Drie kunstenaars uit Drouwen, Grada Engels-Ter Maat, Wilma Düren en Henny Kuiper, hebben de krachten gebundeld en exposeren samen in het Meester Hekmanhoes aan de Schoolstraat 10 a in Drouwen.

Grada Engels – Ter Maat

Net 22 jaar oud, behaalde Grada Engels, van de Lemenweg uit Drouwen, de akte LO tekenen. Jarenlang heeft ze talloze kinderen tekenles gegeven, maar aan eigen werk kwam ze nauwelijks toe. Tot ze met pensioen ging.

Grada Engels, Drouwen, Drents landschap.


Olieverf is wat het beste bij haar past. Met dank aan Herman Kolker die Grada de techniek bijbracht. Ze begon mijn werk met ”schilder wat je ziet” tot nu : “ verbeelding” van de werkelijkheid en gedachten. Grote inspiratiebron is de natuur rondom met als fascinatie weerspiegelingen en het spel van licht en schaduw. Zo divers als haar schilderijen zijn, zijn ook de afmetingen: van heel klein (bloementegels) tot groot.

Wilma Düren​

Schilder- en beeldhouwkunst hebben altijd de interesse van Wilma Düren​ gehad. Nadat zij gestopt was met werken is zij verhuisd naar Drouwen. Daar ontstond de tijd om te schilderen. Vanaf 2010 heeft ze een aantal schildercursussen gevolgd. De eerste jaren was het werk van (post) impressionistische schilders een belangrijke inspiratiebron voor haar schilderijen. Langzamerhand ontwikkelde ze haar eigen stijl.

Wilma Düren , Drouwen, Vrouw op het balkon, 2020

Ze werkt meestal aan de hand van foto’s waarbij de nadruk ligt op foto’s uit de periode 1900 – 1950. Mensen, veelal vrouwen, zijn het onderwerp van haar schilderijen. Geïnspireerd door de prachtige omgeving van Drouwen heeft zij de afgelopen jaren een aantal landschappen gemaakt. De lijsten om haar schilderijen maakt ze zelf.

Henny Kuiper

Henny woont sinds 2007 in Drouwen. Bezig zijn met tekenen en schilderen heeft altijd een belangrijke plaats in haar leven gehad. Begin jaren negentig heeft ze de opleiding illustratief tekenen gevolgd. Tijdens deze opleiding ontdekte ze dat haar grote liefde toch meer bij het schilderen lag. Bij Edith Stoel in Klijndijk volgde ze schilderlessen en zo leerde ze vrijer te werken door te experimenteren met gemengde technieken en met verschillende materialen.

Ook heeft de Drouwener kunstschilder een jaar modeltekenen gedaan aan de Klassieke Academie in Groningen. Haar grootste inspiratiebron vormt het land Italië met haar prachtige landschappen, kunstschatten en karaktervolle oude en doorleefde gebouwen.

Henny Kuiper, Drouwen, I figli delle stelle, 2016, acryl op doek

Kunstkollektief

Het Kunstkollektief Borger-Odoorn (KKBO) is in 2010 opgericht en is sinds 2019 een stichting. Met de Kunstroute (voorheen open atelierroute) biedt KKBO een podium aan ruim dertig actieve en betrokken kunstenaars, zowel professionals als amateurs. Het betreft kunst in de breedste zin van het woord. Beide dagen zijn de locaties in onze gemeente geopend van 11.00 tot 17.00 uur en zijn te herkennen aan de gele vlag met het KKBO-logo.


Op: kunstkollektiefborger-odoorn.nl kan je meer informatie vinden.


Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...