Joris Wouda (15) uit Drouwen, tussen de volwassenen, tweede NK mennen in Blaricum

Joris Wouda (midden) met zijn grooms

Joris Wouda (15) uit Drouwen wint tijdens zijn eerste nationale concours mennen, tussen de volwassenen, de zilveren medaille. ,, Het is het mooiste in mijn leven. Ik train naast school tien uur per week. Mijn droom is wereldkampioen worden!’’

Rosa Timmer van Dagblad van het Noorden maakte het volgende interview.

Gefeliciteerd, hoe voelt het om tweede van Nederland te zijn?

,,Na de eerste dag van het concours stond ik eerste, maar tijdens het onderdeel marathon op de tweede dag kon ik die plek niet behouden. Eigenlijk was ik een beetje teleurgesteld dat ik de eerste plek had laten gaan. Een paar dagen later kwam het besef pas hoe mooi een tweede plek is. Ik heb op mijn vijftiende bereikt wat anderen misschien op hun dertigste, veertigste bereiken.’’

In de waterbak

Hoe kwam je bij deze sport, je ouders zijn helemaal geen paardenfans toch?

,,Nee, maar toen ik een jaar of zeven was zag ik de buurman dit doen. Daar ging ik maar eens kijken en mocht ik het zelf ook proberen. Dat ging zo mooi, dat er bij ons ook pony’s moesten komen. Eerst twee Shetlanders en later Welshes.’’

Wat is er zo leuk aan?

,,Het is kicken. De samenwerking, dat je de paarden iets kunt leren. De gezelligheid. Het is echt wel het mooiste in mijn leven. Ik heb zes pony’s staan en train naast mijn school wel tien uur per week.’’

Joris Wouda met zijn span onderweg door Drouwen, foto: Gerbrand van Boven

Waar kreeg je de hoogste score op?

,,Ik kreeg een 9 op de aanspanning van de vierspan. Dat gaat erom hoe het eruitziet en je je presenteert. Denk aan hoe je het schoon houdt, hoe wij erop zitten.

De vierspan pony doe je namelijk niet alleen, ik zit met twee vrienden, de grooms, waarvan een de proef voorleest en de ander de kar in balans houdt.’’

Wat kunnen we nog van je verwachten?

,,Ik rijd nu met pony’s en wil nog wel een keer over op paarden. Dat is alsof je van een Renaultje overgaat op een vrachtwagen. Als een paard schrikt, heb je een groter probleem dan als een pony schrikt. Een koets op zijn kant wil je echt niet op een wedstrijd, dan kun je het wel vergeten. Ook droom ik ooit van wereldkampioen worden, al is dat nog een hele lange reis.’’

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...