Internationale wielertoppers rijden door Drouwen en omgeving

Het peloton passeert de keienstrook bij Drouwen.

MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe staat voor a.s. zaterdag 23 oktober 2021 op de aangepaste coronakalender. In Drenthe wordt daarmee het wielerseizoen afgesloten en de truien onder de winaars verdeeld. Alle wereldtoppers bij de vrouwen verschijnen aan de start. Een dag later rijden de mannen hun Albert Achterhes Profronde van Drenthe.

Vorig jaar maart was de Ronde van Drenthe het eerste grote evenement in onze provincie dat door corona geschrapt moest worden. Nu is publiek langs de route weer van harte welkom. De sporters en vrijwilligers zitten tijdens het evenement nog wel een aantal dagen in hun eigen bubble met strenge corona-regels.

In het vrouwenpeloton rijdt Janneke Ensing uit Gieten de allerlaatste koers uit haar rijke wielercarrière. Ze vindt het zelf ‘machtig mooi’ dat ze die laatste actieve kilometers door haar eigen regio mag rijden.

Janneke Ensing hangt racefiets aan de wilgen

 “Het is het mooi geweest”, zo begint de inmiddels 35-jarige Ensing, “En wat is er dan mooier om je carrière af te sluiten dan in je thuiswedstrijd die ook nog eens door Gieten rijdt? Iedereen kan mij letterlijk uitzwaaien als ik straks via Hondsrugweg en Bonnen door mijn eigen trainingsgebied rijd. Nu de Ronde van Drenthe éénmalig naar eind oktober is verplaatst komt dat voor mij zeker als een mooi moment om te stoppen.”

Nu nog wielrenster Janneke Ensing uit Gieten.

Janneke Ensing kijkt met gemengde gevoelen terug op haar wielercarrière. “De afgelopen dertien jaar zijn hard gegaan. Dat komt ook doordat ik het fietsen altijd met het schaatsen heb gecombineerd. De laatste vijf jaar heb ik me vooral op het wielrennen gericht. En ik ben er trots op dat ik ondanks blessures na verschillende zware valpartijen toch weer op m’n oude niveau ben teruggekomen dit seizoen.”

In 2017 werd ze vanwege haar prestaties zelfs uitgeroepen tot Drents Sportvrouw van het jaar. Ze won dat seizoen een etappe in de Boels Ladies Tour, ‘n etappe in Giro Toscana en werd 2e in het  eindklassement van de Tour Down Under. Toch heeft ze het gevoel niet alles uit haar carrière te hebben gehaald. “Ik denk dat ik te vaak te bescheiden heb gekoerst. Altijd rijden in dienst van een ander en zelf het gevoel hebben dat er meer in zat zoals b.v. in de Strade Bianche Donne  in 2018. Ik werd zesde maar er had veel meer in gezeten.  Dat gevoel een beetje. Andersom ben ik wel trots om als lid van het Nederlandse team mijn bijdrage te hebben kunnen leveren aan de wereldtitels van Chantal Blaak en Anna van der Breggen in respectievelijk Bergen en Innsbruck.”

Ze merkt nu dat het lichaam sterker is dan de geest. “Ja zeker, motivatie begint wel een dingetje te worden en wil ook wel eens wat vaker thuis zijn. In gedachten ben ik ook steeds meer bezig met mijn leven na het wielrennen. Wel wil ik nog een jaar blijven marathonschaatsen. Ik ga rijden voor de PTH Groep/Schaatsshopdrenthe Marathonploeg uit Drouwen. Ook om ’n beetje verantwoord af te bouwen na een jarenlange topsportcarrière,” aldus Janneke Ensing.

Stapt ze helemaal uit wielerwereld? “Je moet nooit te snel ja zeggen. In principe ga ik volledig aan de slag als Diëtiste. Gezien mijn opleiding ‘voeding & diëtiek’ zou ’t niet ondenkbaar zijn dat ik ook jonge wielrenners ga adviseren in hun voedselgebruik. Er zit misschien ook nog wel een coach in mij. En ja……..in de toekomst als chefkok mee met een wielerteam naar een grote wielerronde zou natuurlijk ook nog wel een prachtige uitdaging zijn!” Janneke Ensing wil zaterdag 23 oktober vooral knallen in haar allerlaatste Ronde van Drenthe en het zou natuurlijk mooi zijn als ze straks in Gieten en de andere voor haar zo vertrouwde dorpen op de Hondsrug, massaal wordt aangemoedigd.

De beklimming van de VAM-berg bij Wijster.

De start van de ‘MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe’ is op zondag 23 oktober a.s. om 11.59 uur in Assen. De rensters worden rond 12.43 uur in Gieten verwacht. Daarna rijden ze de volgende route: Gieten – Bonnen – Kostvlies – Gasselte – Drouwen (ca. 12.54 uur) – Borger en dan richting Buinen. In Borger aan de Buinerweg, de N374, is even na 13.00 uur ook nog de ‘Hunebedhoofdstad Sprint in het parcours opgenomen. De mannen rijden een dag later ongeveer dezelfde route. Meer informatie over deelnemers en de routes is te vinden op: rondevandrenthe.nl

Andere nieuwsberichten