Gemeente tegen wijziging straatnaam

De bewuste splitsing van de Alinghoek die weggebryuikers op het verkeerde been zou zetten. Foto DvhN

‘Deel Alinghoek weer Bosweg maken’

Aanwonenden van de voormalige Bosweg in Drouwen willen hun oude straatnaam terug. De huidige situatie, waarin de weg Alinghoek heet, veroorzaakt volgens hen gevaarlijke situaties, overlast en schade aan tuinen. Alinghoek is een straat die al heel lang bestaat. Een weg die met een bocht richting de gelijknamige camping en restaurant loopt. Maar er is ook een doodlopende aftakking, min of meer rechtdoor. Dat stukje ging vroeger als Bosweg door het leven, maar heet sinds de jaren vijftig óók Alinghoek.

Volgens de aanwonenden gaat het op dit punt geregeld fout. Toeristen rijden het doodlopende stukje in, met alle gevolgen van dien. ,,Grote auto’s met caravans moeten dan óf achteruit rijden om weer terug te kunnen, óf keren. Dat mislukt wel eens. Dan komen ze vast te zitten in de bosjes of ze rijden een brievenbus eraf. De inwoners zijn het een beetje zat’’, zegt Johan Nijmeijer, raadslid voor Gemeentebelangen Borger-Odoorn.

Alinghoek, Drouwen in vroeger tijden.

Zijn fractie vindt dat de gemeente het verzoek van de bewoners om de straatnaam weer terug te veranderen naar Bosweg moet honoreren. ,,De bewoners willen zo graag terug naar het oude dat ze het voor lief nemen dat ze opnieuw adreswijzigingen rond moeten sturen. Ze willen alles wel zelf regelen, ook bij de nutsbedrijven. Maar ze stuiten op een muur bij de gemeente. Die zegt dat het te veel moeite kost en te duur is, al wordt er nooit een bedrag genoemd.’’

Behalve voor toeristen zou de situatie ook lastig zijn voor hulpdiensten en pakketbezorgers. De aanwonenden hebben hun handtekening gezet onder een verzoek tot herstel van de naam Bosweg. ,,Dat is de meest eenvoudige oplossing’’, zegt aanwonende Max Becherer. ,,Maar de gemeente doet heel moeilijk. Er worden alleen maar andere oplossingen bedacht, zoals extra borden.’’

Op ‘google Maps’ wordt nu al ‘Bosweg’ aangegeven.

De gemeente Borger-Odoorn houdt voet bij stuk en stelt dat een naamswijziging te veel gedoe en onzekerheid geeft. ,,Je krijgt dan een overgangsperiode waarbij mensen misschien in de problemen komen met gas, water en licht houden, bijvoorbeeld’’, zegt wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen). ,,We zijn daarom huiverig en hebben ervoor gekozen de situatie te verduidelijken met bordjes die aangeven waar de camping en de parkeerplaats voor Drouwenerzand zijn.’’ Volgend jaar komt daar volgens Buijtelaar een fysieke aanpassing van de straat bij, waardoor de hoofdroute beter zichtbaar moet worden. Ook komt er bij de doodlopende aftakking een onderbordje met het opschrift ‘voorheen Bosweg’. Mochten al deze maatregelen niet helpen, dan sluit hij een naamswijziging op den duur niet uit.

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...