Drouwen herdenkt vermoorde Joodse plaatsgenoten

Voorbereidingen aan de Hoofdstraat 21 in Drouwen

Op vrijdagochtend 1 oktober a.s. worden er op twee adressen in Drouwen zeven ‘Stolpersteine’ gelegd. Hiermee wil het plaatselijk comité ’75 Jaar Bevrijding Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen’ de plaatselijke Joodse slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken.

Activiteiten ’75 jaar bevrijding’ door Corona overschaduwd

In december 2019 begonnen de voorbereidingen en in april 2020 zouden in het kader van ’75 jaar bevrijding’ de stenen worden geplaatst. De plechtigheid kan nu alsnog, met inachtneming van de huidige corona-maatregelen, plaatsvinden. Het wordt een sobere bijeenkomst waarvoor o.a. een handjevol ooggetuigen en geïnteresseerden zijn uitgenodigd.

Dina Cohen 16 jaar, overleden in Auschwitz op 19 oktober 1942

Op 2 oktober 2021 is het precies 79 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Drouwen via Westerbork naar de concentratiekampen werden gedeporteerd. De datum is geen toeval want het is ‘sjabbat’, de wekelijkse rustdag in het jodendom en veel mensen zijn thuis. Vooral in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is het een drukke nacht voor de nazi’s en hun handlangers. Overal in Nederland worden razzia’s gehouden om Joden op te pakken. In sommige gevallen melden de joden zich ‘vrijwillig’ op één van de regionale verzamelplaatsen. In onze regio was dat het Hotel Bieze in Borger.

Een aantal dagen later worden onze Joodse plaatsgenoten, de families Cohen en Nijveen, via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Op 1 oktober wil het plaatselijke comité alsnog de omgekomenen, dankzij de Stolpersteine, weer een plek geven in de dorpsgemeenschap. Want een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. De kleine messing monumentjes worden geplaatst op de plekken waar de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers staat of heeft gestaan; Hoofdstraat 21 en Alinghoek 13 in Drouwen. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het ‘Dorpsbudget’.

Roos Nijveen met haar geiten

De plaatsing van de Stolpersteine op vrijdag 1 oktober 2021 in Drouwen is openbaar en start om 10.30 uur aan de Hoofdstraat 21. Namens de gemeente Borger-Odoorn zal Wethouder Albert Trip (o.a. Cultuur en erfgoed) de officiële onthulling verrichten. Publiek, jong en oud, wordt hierbij van harte uitgenodigd. Wel wordt iedereen verzocht de geldende corona regels in acht te nemen.

Andere nieuwsberichten