Drouwen herdenkt vermoorde Joodse plaatsgenoten

In december 2019 begonnen de voorbereidingen en in april 2020 zouden in het kader van ’75 jaar bevrijding’ zeven ‘Stolpersteine’ worden geplaatst. De plechtigheid kan nu a.s. vrijdag alsnog, met inachtneming van de huidige corona-maatregelen, plaatsvinden.

Joden vertrekken in Hooghalen richting de vernietigingskampen – oktober 1942

Op 2 oktober 2021 is het precies 79 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Drouwen via Westerbork naar de concentratiekampen werden gedeporteerd. De datum is geen toeval want het is ‘sjabbat’, de wekelijkse rustdag in het jodendom en veel mensen zijn thuis. Vooral in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is het een drukke nacht voor de nazi’s en hun handlangers. Overal in Nederland worden razzia’s gehouden om Joden op te pakken. In sommige gevallen melden de joden zich ‘vrijwillig’ op één van de regionale verzamelplaatsen. In onze regio was dat het Hotel Bieze in Borger.

Een aantal dagen later worden onze Joodse plaatsgenoten via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Op 1 oktober wil het plaatselijke comité alsnog de omgekomenen, dankzij de Stolpersteine, weer een plek geven in de dorpsgemeenschap. Want een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. De kleine messing monumentjes worden geplaatst op de plekken waar de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers staat of heeft gestaan; Hoofdstraat 21 en Alinghoek 13 in Drouwen.

Dina Cohen 16 jaar, vermoord in Auschwitz op 19 oktober 1942

Het gezin Cohen van de Hoofdstraat 21 in Drouwen, bestaande uit moeder Naatje (56) en haar dochters Koosje (22), Diena (16) en kleindochter Rachel (3), sterft in de gaskamers van Auschwitz op 19 oktober 1942. Vader Benjamin Mozes Cohen (68) wacht op 22 oktober hetzelfde lot. De andere Joodse familie Nijveen mag in eerste instantie in Drouwen blijven. De gezondheid van Simon Jonas Nijveen, hij is zwaar hartpatiënt, is dermate zwak dat hij samen met dochter Rosa, dankzij een doktersverklaring, zich niet in Borger hoeft te melden. Begin 1943 vertrekken ze alsnog – vrijwillig – en op eigen gelegenheid naar Westerbork, vanwaar ze naar Sobibór op transport worden gesteld. Hier worden Simon Jonas (84) en Rosa (51) op 23 april 1943 vermoord.

Publiek, jong en oud, wordt van harte uitgenodigd om op vrijdag 1 oktober de plaatsing van de Stolpersteine bij te wonnen. De plechtigheid start om 10.30 uur aan de Hoofdstraat 21 in Drouwen. Parkeren kan bij het dorpshuis aan de Schoolstraat. Namens de gemeente Borger-Odoorn zal Wethouder Albert Trip (o.a. Cultuur en erfgoed) de officiële onthulling verrichten.

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...