Drouwen kiest voor duurzaam

Je kan natuurlijk de thermostaat op 19 graden zetten, nog maar één keer in de week gaan douchen en een warmtepomp op zonne-energie aanschaffen.  Allemaal willen we een behaaglijk huis maar vooral geen astronomisch hoge energierekening. En dat laatste zal zeker gezien de huidige energietarieven niet meevallen.

De werkgroep ‘Drouwen Duurzaam’ wil graag helpen met energie besparen en het geven van tips over b.v. isolatie. Thom Rutgers is enthousiast aanjager van de werkgroep: “Geweldig toch die hoge energietarieven! Precies wat mensen nu in beweging kan krijgen”, aldus Rutgers met een vette knipoog, “Het belangrijkste wat we als werkgroep willen is het vergroten van de bewustwording van onze inwoners en het bewegen van hen richting actie staat daarbij voorop.”

Zonnepanelen aan de Tiekamp in Drouwen

Energietransitie


Om het doel van de werkgroep te kunnen realiseren is het nodig om gegevens van de niet huur-woningen (en hun bewoners) te verkrijgen. Daartoe is in september in het dorp Drouwen een enquêteformulier uitgereikt. In het najaar zal het vakantiepark Drouwenerzand en vervolgens de dorpen Bronneger en Bronnegerveen worden geïnformeerd. Thom Rutgers: “We richten ons op bestaande woningen. Juist in onze dorpen is sprake van veel oudere huizen. Ik heb in Drouwen maar liefst zesendertig woningen geteld die van voor 1920 stammen. Daarom is juist hier nog enorm veel winst te halen.”


Als een bewoner interesse heeft om zijn verbruik te beperken (zijn voetafdruk te verkleinen) kan hij/zij het enquêteformulier invullen en nog tot 1 oktober a.s. inleveren. Dat kan via: drouwenduurzaam@gmail.com. of via www.Drouwenduurzaam.nl. Aan de hand van de ingeleverde formulieren, waarin o.a. het gas- en elektriciteitsgebruik wordt ingevuld en door het uitvoeren van een onderzoek door een energiecoach en/of het uitvoeren van een warmtescan worden deze gegevens per woning vertaald naar een advies.

Hybride-warmtepomp op het plattedak achter een woning.


Thom Rutgers: “Ingewikkelder is het niet. De werkgroep wil puur bewoners ondersteunen bij het maken van keuzes voor toekomstige verwarming van hun woningen. Alleen gaan we niet een advies geven over b.v. welk type warmtepomp daarbij het beste past. Er is inmiddels sprake van maar liefst 6200 verschillende soorten die allemaal voor subsidie in aanmerking komen dus dat is onbegonnen werk.”

Bijeenkomst in dorpshuis

De werkgroep Drouwen Duurzaam organiseert op donderdag 13 oktober a.s. om 19.15 uur in het Meester Hekman Hoes in Drouwen een informatieavond waar de Gemeente Borger-Odoorn een presentatie verzorgd over energietransitie. Een vertegenwoordiger van het Drents Energieloket geeft daarnaast o.a. informatie over de isolatie van een woning en welke subsidies er tegenwoordig allemaal zijn. De informatieavond in het Dorpshuis is bedoeld voor de bewoners van de drie dorpen en voor bewoners van het vakantiepark Drouwenerzand.

Drouwen wordt duurzaam.

Om te beoordelen of de grote zaal of kleine zaal zal worden gebruikt is het van belang dat u zich opgeeft als u van plan ben om deze avond aanwezig te zijn (en met hoeveel personen). U kunt dat doen door voor 8 oktober een e-mail te sturen naar: drouwenduurzaam@gmail.com of een briefje in de bus bij het dorpshuis (Schoolstraat 10A in Drouwen).

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...