Dit weekend weer kunstkijken

De Kunstkring Borger-Odoorn (KKBO) organiseert op zaterdag 8 en zondag 9 oktober a.s. de Kunstroute (voorheen open atelierroute) en biedt op deze laagdrempelige manier een podium aan ruim dertig actieve en betrokken kunstenaars, zowel professionals als amateurs. Beide dagen kunt u op maar liefst 26 locaties terecht die allemaal te herkennen zijn aan de gele vlag met het KKBO-logo. Openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

De achtergronden van de aangesloten kunstenaars zijn zeer divers. Sommigen volgden een officiële opleiding, anderen deden cursussen en een aantal is autodidact. Allen zijn bevlogen in datgene wat ze doen. Het betreft kunst in de breedste zin van het woord en omvat onder meer; schilderen, tekenen, sieraden maken, keramiek, grafiek, beeldhouwen, fotografie, textiel en het maken van objecten. Elk jaar zetten de kunstenaars in het tweede weekend van oktober met veel plezier weer hun atelierdeuren open. Ook zijn er plekken waar meerdere kunstenaars tegelijk exposeren.

Henny Kuiper in haar eigen atelier.

Zo hebben vijf kunstenaars uit Drouwen en Drouwenermond, Grada Engels-Ter Maat, Wilma Düren, Henny Kuiper, Hilda Postma en Geert Kuipers de krachten gebundeld en exposeren samen in het Meester Hekmanhoes aan de Schoolstraat 10a in Drouwen. De kunstenaars zijn dit weekend zelf aanwezig om vragen over b.v. werkwijze, techniek en motivatie te kunnen beantwoorden. Naast Drouwen zijn er ook exposities in Borger, Buinen, Drouwenerveen, Ees, Eesergroen, Exloo, 1e Exloërmond, Nieuw-Buinen, Klijndijk, Odoorn, Valthe, Valthermond en in Bronneger in het eigen atelier van Ineke van den Heuvel (ook lid van KKBO) aan de Dorpsstraat 1.

Kijk voor meer informatie en actuele informatie over de kunstroute op: www.kkbo.nl

Hilda Postma uit Drouwenermond wil mensen vooral een glimlach bezorgen.

De deelnemende kunstenaars in Drouwen

Grada Engels-Ter Maat, Drouwen

Net 22 jaar oud, behaalde Grada Engels, van de Lemenweg uit Drouwen, de akte LO tekenen. Jarenlang heeft ze talloze kinderen tekenles gegeven, maar aan eigen werk kwam ze nauwelijks toe. Tot ze met pensioen ging.

Olieverf is wat het beste bij haar past. Met dank aan Herman Kolker die Grada de techniek bijbracht. Ze begon mijn werk met ”schilder wat je ziet” tot nu : “ verbeelding” van de werkelijkheid en gedachten. Grote inspiratiebron is de prachtige natuur rondom Drouwen met als fascinatie weerspiegelingen en het spel van licht en schaduw. Zo divers als haar schilderijen zijn, zijn ook de afmetingen: van heel klein (bloementegels) tot groot.

Wilma Düren​, Drouwen

Schilder- en beeldhouwkunst hebben altijd de interesse van Wilma Düren​ gehad. Nadat zij gestopt was met werken is zij verhuisd naar Drouwen. Daar ontstond de tijd om te schilderen. Vanaf 2010 heeft ze een aantal schildercursussen gevolgd.

De eerste jaren was het werk van (post) impressionistische schilders een belangrijke inspiratiebron voor haar schilderijen. Langzamerhand ontwikkelde ze haar eigen stijl. Ze werkt meestal aan de hand van foto’s waarbij de nadruk ligt op foto’s uit de periode 1900 – 1950. Mensen, veelal vrouwen, zijn het onderwerp van haar schilderijen. Geïnspireerd door de prachtige omgeving van Drouwen heeft zij de afgelopen jaren een aantal landschappen gemaakt. De lijsten om haar schilderijen maakt ze zelf.

Henny Kuiper, Drouwen

Ze woont sinds 2007 in Drouwen. Bezig zijn met tekenen en schilderen heeft altijd een belangrijke plaats in haar leven gehad. Begin jaren negentig heeft ze de opleiding illustratief tekenen gevolgd. Tijdens deze opleiding ontdekte ze dat haar grote liefde toch meer bij het schilderen lag.

Bij Edith Stoel in Klijndijk volgde ze schilderlessen en zo leerde ze vrijer te werken door te experimenteren met gemengde technieken en met verschillende materialen. Ook heeft Henny Kuiper een jaar modeltekenen gedaan aan de Klassieke Academie in Groningen. Haar grootste inspiratiebron vormt het land Italië met haar prachtige landschappen, kunstschatten en karaktervolle oude en doorleefde gebouwen.

Hilda Postma, Drouwenermond

Het schilderen heeft altijd een rol gespeeld in haar leven. De laatste jaren schildert autodidact Hilda Postma vooral abstracte werken waarbij ze hoofdzakelijk op zoek gaat naar de effecten van mixed media.

Ze schildert met acrylverf op linnen, pasteus of vlak opgebracht met het mes en kwast en daarbij gebruikt Hilda ook zand, papier, karton, inkt , houtskool en krijt. Haar werk is het beste te omschrijven als een proces van beeldelementen als kleur, vorm, ritme en toonwaarde. Het is vaak een spontane improvisatie en de directe uiting van gevoel.

Geert Kuipers, Drouwen

Geert doet als gastexploitant mee aan de Kunstroute 2022 en is dus ook te vinden in het Meester Hekman Hoes in Drouwen. Als gepensioneerd bouwkundige is hij vooral handig met hout. De inwoner van Drouwen is lid van de ‘Beeldhouwgroep Borger’ en maakt vooral houtsnijwerk maar ook bronzen beelden met als onderwerp dieren. Vooral koeien inspireren hem in zijn werk.

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...