Autobioscoop voor even terug in Drouwen

Overzicht van het stampvolle parkeerterrein.

Drouwen geniet landelijke bekendheid als de plek waar ooit in 1969 de eerste autobioscoop van Nederland werd geopend. Nadat in 1994 de laatste film in “Autobios De Oude Waag” werd vertoond moest het publiek maar liefst 27 jaar wachten op de terugkeer van een autobios in het dorp. Niet ver van dezelfde “Oude Waag” was vrijdagavond een heuse drive-in autobioscoop ingericht. Alleen niet voor het grote publiek maar exclusief voor de ouders van de leerlingen van OBS ‘De Ekkelhof’.

Hoofdrolspelers zaten natuurlijk eerste rang.

Het betrof een openluchtvoorstelling van de eindfilm gemaakt door de groepen 6,7 en 8. Het einde van het schooljaar en het afscheid van de kinderen van groep 8 moet natuurlijk wel op een speciale gevierd worden. Alleen betrof het nu geen traditionele musical of einduitvoering  maar een heuse bioscoopvoorstelling op het grote parkeerterrein voor de school in Drouwen.

Zo spannend was het!

In de prachtig versierde geparkeerde auto’s zaten de ouders en alle leerlingen van OBS ‘De Ekkelhof’ op het puntje van de stoel en in een enkel geval boven op het autodak, ademloos en met de mond vol popcorn en een glaasje fris, naar het enorme led-scherm te kijken. Groepsleerkracht Janine van der Veen was namens het team van ‘De Ekkelhof’ verantwoordelijk voor deze megaproductie waarin uiteraard de leerlingen zelf de hoofdrol vertolkten.

Blik op het scherm en de speciale goodiebag.

Het verhaal van de film “Toetsi Foetsi” draaide om de diefstal van alle toetsen van groep 8. Iemand had ze zomaar uit de school weggegenomen en zonder toetsen ook geen einde basisschool voor deze leerlingen. Na een spannende zoektocht compleet met special effects, Sherlock Holmes en Breaking News uitzendingen bleken de ouders van de kinderen uit groep 7 de schuldigen. Gelukkig kon deze vervelende zaak worden opgelost en daarmee kunnen de leerlingen uit groep 8 met een gerust hart de laatste schooldag tegemoet zien.

Oude tijden herleven in Drouwen!

Gezien het succes van de terugkeer van de autobios van Drouwen mogen we in de toekomst waarschijnlijk wel vaker van zo’n voorstelling genieten.  

Andere nieuwsberichten

De toekomst van onze geschiedenis

In het kader van het project ‘Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in zicht’ hebben studenten van het van Hall Larensteincollege uit Leeuwarden  de geschiedenis van het landschap  onderzocht middels veldonderzoek en het bestuderen van het archief.

Lees meer...