De eerste zes minuten
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Hoe werkt het oproepsysteem?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel
Inzet van een AED
Bij een reanimatieoproep vertrekken de dichtstbijzijnde burgers naar het slachtoffer. Onderweg halen enkelen een AED op, die op een vaste openbare plek hangt. De vrijwilliger ontvangt per app of sms de locatie van de dichtstbijzijnde AED. AED’s binnen 500 meter van het incident worden ingezet. De burgerhulpverlener haalt de AED op, gaat naar het slachtoffer en brengt na de reanimatie het apparaat weer terug. De eigenaar van de AED controleert vervolgens de AED en brengt deze weer op orde wanneer dit nodig is. Bent u al opgeleid voor reanimatie en AED? Als u met succes een reanimatie- en AED-cursus heeft afgerond en weet wat u moet doen bij een hartstilstand, dan kunt u iemand een levenskans bieden door als burgerhulpverlener deel uit te maken van de 6-minutenzone in Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen. U kunt zich hiervoor aanmelden op de website www.hartslagnu.nl. Op deze website vindt u ook verdere informatie hierover.
Reanimatie Cursus volgen via Dorpsbelangen DBB
Bent u nog niet opgeleid voor reanimatie en AED? Volg dan eerst een cursus. Dorpsbelangen DBB vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk bewoners kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen. Daarom bieden wij de bewoners van Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen de mogelijkheid de reanimatie cursus te volgen. De cursus bestaat uit 1 avond (van 19.00 tot 21.30) en wordt gegeven in het Dorpshuis te Drouwen U kunt zich voor deze cursus aanmelden via dorpsbelangen op dorpsbelagen-dbb@live.nl U krijgt dan van t.z.t. bericht wanneer deze avond georganiseerd wordt.
"Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Je overlevingskans is het grootste wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart."
Er zijn twee openbare AED’s aanwezig.
Deze hangen in een daarvoor speciaal gemaakte kast en is bereikbaar zowel binnen als aan de buitenzijde. De plaats van de kast is herkenbaar aan het groene AED bordje. Veel mensen bezitten de toegangscode.
Bekijk hier een filmpje over de AED’s in Drouwen Bronneger en Bronnegerveen (bron: RTV Drenthe)